<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="linkedin" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=943036&amp;fmt=gif">

Sök på sidan

  • Det finns inga förslag eftersom sökfältet är tomt.
7 Myter om fönsterputsning

7 Myter om fönsterputsning

7 Myter om fönsterputsning

Vardagsfrid putsar något tusen hushåll per år i hela Stockholm och vi hör ibland myter om fönsterputsning. Här kommer fönsterputsarens syn på de 7 vanligaste myterna.

  1. Putsa inte i solsken
    Nja – Problemet är att vattnet dunstar snabbare vilket ger fula streck eller flammig yta om du inte hinner skrapa bort det. Skiner solen så kan du ta fönstren på skuggsidan – eller använd lite extra vatten och var snabb med skrapan. Men det är en bra ursäkt om man vill slippa.
  2. Tidningspapper är bäst att eftertorka fönstren med
 
7 Myter om fönsterputsning 

Detta är en decennier gammal myt från tiden när man hade annat papper i tidningen och trycksvärtan var blybaserad. Dagens tidningsfärger kan färga syntetiska ramar och skapa extrajobb för dig. Kaffefilter och Nylonstrumpor är säkrare kort i jämförelse men dom fixar ju inte smutsen riktigt bra. Vanliga microfiberdukar brukar ”damma” på fönster och speglar så vi använder en finare microfiberduk anpassad för fönster och speglar.

3. Måste ha en fönsterputsspray

7 Myter om fönsterputsning

 

Städmedeltillverkarna vill gärna sälja sina specialmedel men många fönsterputsbolag använder oparfymerat YES.
Det löser fett, gör rent utan parfymer. Yes fångar smutsen på molekylär nivå på ett effektivt sätt så att man kan skrapa av det. Är fönstren väldigt smutsiga kan man hälla i några droppar ammoniak i vattnet. Det tar bort hård smuts om du bor nära en hårdtrafikerad gata eller fönstren är gula av åratal av rökning och ska saneras.

4. Man kan inte putsa i minusgrader

En bra ursäkt på vintern när man hellre vill dricka en kopp choklad, men det går att putsa fönster ner till -15 grader. Tricket är att använda spolarvätska eller T-röd så att vattnet inte fryser på fönstret.
Sen är det en arbetsmiljöfråga, Vardagsfrid putsar ner till några minusgrader. Tipset i Stockholm med sitt vintriga +/-0 grader är att vänta till eftermiddagen så brukar det vara lite varmare och trevligare utan att vattnet fryser på dina fönster.

5. Man kan inte putsa i regnet
Regnet är rent, men när det regnar på smutsiga fönster så klumpas smutsen ihop i regndropparna när och när det torkar så blir det drivor av smuts kvar från dropparna. Med rengjorda fönster, samlas ingen smuts i dropparna som torkar på fönstret. Kom ihåg att göra rent karmen så inte den smutsen rinner in fönstret bara. Så länge det det är milda vindar så kan man putsa i regn. Om det blåser mycket kan det regna in i rummet och orsaka problem med vatten på känsliga golv och fönster som slår i vinden och går sönder.

6. Jag kan inte putsa
En utrustningsfråga. Tar du duschskrapan till fönstren så kommer du bli missnöjd. Fönsterskrapan ska vara ett mjukare gummi. Duschskrapan är mer robust och ska klara av att dras mot kakel och klinkers många gånger vilket en fönsterskrapa inte klarar av utan att gå sönder. Satsa på att köpa en kanska dyr skrapa i lagom bredd för dina fönster.

7. Man måste putsa alla sidor
Den sidan som blir smutsigast är utsidan. Man kan putsa in- och utsida två gånger om året. Sen kan man fuska med en utvärtes snabbputsning på de fönster som behövs. Oftast är bottenvåningens fönster mer smutsiga så om man känner sig riktigt lat så börjar man där och ser hur länge man orkar.

Men om ursäkterna fungerar för dig så kan du alltid beställa fönsterputs av oss. Vardagsfrid erbjuder fönsterputsning åt våra städkunder som abonnemang eller engångsbeställning. Mer info hittar du under vår tjänst fönsterputs.

Anlita ett proffs på fönsterputs

Fler nyheter

Kalk- och fläckfria duschväggar

Städa badrum – följ vår checklista

Topp 7 sätt att städa bort katthår

Städa rummet - steg för steg

Hur tar man bort fläckar?

95 %

Kundnöjdhet

150

Antal anställda

1000

Antal första jobb i Sverige

3000000

Antal städade kvm per år